söndag 28 februari 2016

Är Jorden platt???


Flat Earth Theory

Under det senaste året så har ett nytt fenomen uppstått i sociala medier och bland olika människor som inte litar på stat eller storfinans – allmänt kallade Foliehattar eller Konspirationsteoretiker.
Detta är att Jorden inte är rund utan är platt.

Enligt denna teori so är Jorden och himlavalvet ett slags slutet system, som ett kombinerat akvarium och terrarium.

Enligt denna teori så är den sanna kartan över Jorden densamma som FN har på sin flagga, med Nordpolen i Centrum och Antarktis som en rand längst ut. Solen och månen cirklar runt runt, på varierande höjd (beroende på vem som hävdar detta), över Ekvatorn och pendlar mellan Stenbockens och Kräftans vändkrets (eftersom vi har årstider). Så skepp kan inte segla över Jordens ände, för det är en vägg av is i vägen (Antarktis).
Kanske ett provrör i ”Guds laboratorium”. Stjärnor, planeter, galaxer som vi ser i teleskop är bara projektioner på insidan av kupolen.

Som bevis för denna nya ”sanning” framläggs en hel rad bilder eller resonemang som är menade att bevisa att Jorden är platt. Här är några exempel:

Oavsett vilket höga berg man står på eller vilket flygplan man sitter is, så är horisonten alltid rak, alternativt: Horisonten är alltid i ögonhöjd.

När solen skiner genom ett brutet molntäcke så skiner strålarna åt olika håll (vilket bevisar att solen är strax ovan molnen). Eller till och med att ibland så lyset solen upp moln från undersidan, som vid soluppgång eller solnedgång (detta bevisar tydligen att solen inte är långt borta, snarare än att Jorden är rund och att solstrålar som just tittat över horisonten kan belysa undersidan av moln längre bort).

En bild över en stor sjö eller ett brett sund visar att man kan se övre delen av byggnader på andra sidan, men av någon anledning kan man inte se stranden eller de lägre våningarna, detta tillsammans med lite siffror om vad jordytans kurva sägs vara, bevisar att Jorden är platt. Oj, jag glömde nämna att det är ”på grund av vågorna” vi inte ser nedre delen av byggnader eller skepp långt borta.
Någon filmar månen eller solen ovan tunna moln, och det ser ut som om de är framför molnen i filmen. Detta bevisar uppenbarligen att dessa himlakroppar är mycket nära oss och under molnen ibland.

När jag först stötte på det här så tänkte jag: ”Det verkar osannolikt. Men jag har lärt att en massa saker jag trodde var på ett visst vis, var helt annorlunda – så låt oss se vad de har att säga.”
Jag lyssnade igenom några videos fulla med argument för denna världssyn, och jag såg olika bilder och länkar som postats på facebook, men jag fann att de flesta av dessa kunde lätt förklaras på annat sätt och en del av dem bevisade att jorden var rund snarare än platt – om man har ögon att se med och ett sinne att tänka med.


Det argument som mest fick mig att tvivla var ”Hur högt man än går så är horisonten i ögonhöjd”.
Jag vet inte om detta är en illusion eller inte. Kanske skall jag klättra upp ett högt berg och ta med mig ett vattenpass  och sedan titta längs det horisontella planet av vattenpasset för att se om det pekar på horisonten eller inte. Men om vi vänder på steken så borde horisonten också sjunka om man reser sig långt över planen av en platt Jord. Så det är fortfarande inte ett riktigt bevis.

Andra saker som talar emot denna teori är att dagarna blir längre och längre ju längre mot Sydpolen man rör sig om sommaren där, och inom södra polcirkeln är det ljust hela tiden. Hur vet jag det? Vänner som åkt till Antarktis har bekräftat långa dagar där. Enligt den platta jorden modellen som beskrivs så skulle detta vara omöjligt.

Men först av alla argument måste vara att om Jorden var platt och solen och månen cirklade över Jorden, hur kommer det sig att vi har natt och dag och att vi ser dem gå upp och ner över horisonten? Om Jorden var platt, och de cirklade ovanför den, skulle vi då inte se åtminstone solen hela tiden, bara från olika avstånd och i olika storlek, beroende på om den var nära eller långt bort?

Än värre, om solen bara var strax ovan molnen (och ibland under dem) hur kan vi se solen i en liknande storlek både på Island och i Sydafrika samtidigt. Om du någonsin flugit så vet du att det tar minuter att komma ovan molnen, men många timmar att flyga någon längre sträcka. 11 timmar mellan London och Johannesburg (där jag sitter och skriver nu).

Och medan vi pratar om flyg. Jag känner flera som flugit direkt Johannesburg Sydney. Det tar 12 timmar. Obetydligt mer än London Joburg. Men tittar man på ”Flat Earth” kartan, så ser avståndet ut att vara dubbelt till Sydney. Dessutom så är Australien större än Nordamerika. Om kartan på FN flaggan var sann, varför ha alla dessa linjer som utgår ifrån Nordpolen? Varför inte ha ett rutmönster bara? O ja, jag glömde... Det är ju för att lura oss alla att Jorden är rund, när den egentligen är platt. Ursäkta mig om jag blir lite spydig ibland. Jag har kallats allt möjligt av dem som med
100% säkerhet VET att Jorden är platt.

När det gäller den raka horisonten, ta en fotboll och sätt en liten legogubbe på den. Limma en sytråd på hans inbillade näsa. Dra tråden till bollens ”horisont”. Vrid sedan gubben runt på stället och håll tråden sträckt till horisonten framför honom. Har vinkeln på tråden i förhållande till gubben ändrats något? Nej? Förklarar detta något?

Sedan har vi bilder med solstrålar som tycks mötas strax ovan molnen – vilket bevisar att solen är där. De som tror detta sov under tecknings lektionerna när de fick lära sig perspektiv. Dessa solstrålar är parallella, men eftersom varje stråle betraktas från en annorlunda vinkel, så verkar de stråla samman.

Om bilden med solstrålarna ovan bevisar att solen är strax ovan molnen, så bevisar bilden av träden här till höger att jorden är konkav.


Enligt dessa anhängare så är den slutna sfären med den platta Jorden i inte särskilt gammal. Att Jorden är så gammal som geologer hävdar är bara en annan lögn som vi matats med. Uppenbarligen så skapade den Gud eller den/de varelser som har oss i sitt ”provrör” många miljarder med fossil och olika magnetiskt orienterade mineraler som gömts i Jordskorpan, bara så att vi människor skall hitta dem och tro att Jorden är gammal. Om de är våra skapare och inte vill att vi skall inse sanningen, vore det inte enklare att skapa oss lite dummare eller med mindre nyfikenhet, istället för att göra sig allt det besväret? Inga andra djur tycks intressera sig för arkeologi eller geologi och människan har inte gjort detta särskilt länge heller.

Andra argument är att "om Jorden var rund så skulle flygplanen behöva flyga med nosen pekande nedåt" - som om planen var viktlösa och inte behövde flyga med nosen uppåt, en smula, så att flygplanskroppen hjälper till med lite lyft.

Genomgående för "Plattisar" är dock en nästan religiös tro på att de argument de tagit fasta på är oemotsägliga, och att de saker som påvisar att deras modell av den platta Jorden inte stämmer, måste vara falska eller ha en slags förklaring (annan än att Jorden skulle kunna vara rund). De säger hela tiden i debatter "gör dina egna efterforskningar". Vad de menar med detta är att man skall sätta sig vid datorn och titta på en massa videos producerade av olika plattisar eller av National Security Agency eller vilken institution det nu kan vara som kommit upp med denna nya förklaring hur Jorden kan vara platt.  De säger inte "närhelst du ser månen, se om det sätt som ljuset faller på den stämmer med den runda Jorden modellen, eller den platta" eller "När du ser något experiment som bevisar att jorden är platt, se om du kan göra samma experiment själv och se om du får samma resultat som i videon". Jag gjorde det sistnämnda med ett sådant "bevis" och fann att resultatet inte blev som på videon. Skall jag lita på mina egna ögon, eller en video gjorts av okända människor med okända avsikter?

Kanske är några av deras filmer sanna - att på några ställen på Jorden är vattenytan eller en saltöken helt plan. Vem säger att Jorden är helt homogen eller att dragningskraften är precis samma överallt?

Jag skulle kunna fortsätta. Men ser inte poängen. Men om jag stöter på en fanatisk anhängare av denna teori så skulle jag lära en massa intressanta saker och många avancerade formler som bevisar att ljuset inte färdas i en rak linje och mycket annat intressant. Givetvis utan andra än teoretiska bevis. En lärare jag hade bevisade en gång för klassen, teoretiskt, att om man kastar en boll mot en vägg så kan den aldrig nå väggen. Mycket klyftigt, men inte för den skull sant.

Varför skriver jag nu om detta
på den här bloggen. Handlar den inte om att bli mer fri och självbestämmande???
Vad gör det för skillnad i vår strävan efter ökad frihet, om Jorden är platt eller inte?

Jag skriver om detta för det visar med en sådan slående tydlighet att bland de så kallat ”Vakna” så finns det en hel del folk som inte kan tänka klart. Som inte kan observera sin omvärld. Som inte analyserar och observerar, utan bara tror saker, och som inte är särskilt intelligenta.

Det visar också hur lätt det är för dem som kontrollerar media och har personal och resurser till sitt förfogande, att sprida en falsk idé i sken av att avslöja mer lögner från den lömska ondskefulla eliten. De måste ha fallit baklänges när de såg siffrorna på anhängarna av denna teori, och sedan skrattat tills de pissade på sig.

Så om inte detta visar att vi inte bara kan acceptera och tro på vad som än som sprids, så vet jag inte vad. 
Bara för att något verkar komma från alternativa källor eller från andra håll än de kanaler som kontrolleras eller ägs av eliten, så är det inte alls nödvändigtvis sant eller värt att investera tid och intresse i. Jag är givetvis undantagen från detta, då jag bara predikar sanning :)


Jag vet att man en gång på många håll trodde att Jorden var platt. Men de hade också tron att man kunde falla över världens ände. Så för att få vissa att igen tro detta krävdes lite mer förklaringar. Så för några or sedan hade man troligen ett möte i någon alfabets agency som jobbar för Kabalen (troligen NSA) för att komma upp med idéer på hur man kan förklara hur Jorden kan vara platt. 
Kanske något ljushuvud kom att tänka på FN kartan med Antarktis längst ut. Kanske någon invände att "Hur förklarar man dag och natt om Jorden är platt - då skulle ju hela plattan lysas upp om solen är över den, så man kommer upp med detta att solen är liten och cirklar över ekvatorn. 
Inte perfekt för solen går fortfarande inte ner och det borde inte bli mörkt - men eftersom den store filosofen Stickan Andersson hade rätt när han sade "Folk är inte så dumma som vi tror - de är dummare!" så kommer många att gå på det.

Dessutom kan vi se hur smarta eller korkade dessa så kallade vakna är - för vi kommer inte att sprida denna idè i massmedia utan i alternativa media och sociala media. Detta kommer också att så division och osämja bland dem som annars är enade och överens om olika konspirationer. Som tredje fördel, så kommer vissa att spendera tusentals timmar med att bevisa och motbevisa denna teori. Tid de annars skulle spendera på att sprida sanningar vi inte vill skall komma ut. Och skulle vi en dag vilja helt förstöra deras trovärdighet i den stora allmänhetens ögon, så kan vi bara framlägga bevis på de tokiga saker de tror på (platt jord, att man ser en krökt horisont på en stor glob, att solen är strax ovan molnen, att sol och måne kan gå ner trots att de cirklar över den platta Jorden, att flygplan borde flyga med nosen ner för att kompensera för jordytans krökning om den var rund, etc. etc)

"Vi vinner de förlorar!"

Så forska och analysera i möjligaste mån och behåll en hälsosam nypa skepticism, utan att för den skull bli så negativ att du inte tror på något och är emot allt. Faktum är att eliten verkar ha en slags kod om att de måste förvarna folk när de planerar något elakt. Detta sker ofta i underhållning eller genom att nämna saker här och där – vilket kan hittas och ses för den som kan göra sig besväret att titta eller lyssna. Vi ser ofta exempel som lyfts fram i alternativa media om hur någon politiker eller bankir öppet och offentligt berättar om hur allt i själva verket är gällande något. Men om det inte görs ett herrans liv över detta och diskuterat fram och tillbaka på TV och i tidningar, så verkar det bara passera obemärkt.

Det är med stor sorg jag noterar detta, för även om det tycks vara en massa mer som vaknat upp de sista åren, så är troligen en stor procent av dem inte särskilt klyftiga eller driftiga och därmed inte kommer att vara särskilt effektiva frihetskämpar.


Detta visar också hur framgångsrika eliten har varit i att fördumma befolkningen i stort, vare sig det skett genom bristande utbildning, TV, dataspel, medicinering, alkohol & droger, gifter i mat och vatten och ett styrande av kulturen till en av att vara Åskådare istället för Aktörer.

Vi satt och pratade i julas om att läsa böcker. Min son och en annan yngre släkting bekräftade att de hade stora svårigheter att omvandla orden på en sida till mentala bilder av vad boken beskriver och berättar. De är mest vana vid att se och höra saker. Detta verkar vara ett slags handikapp när det gäller att föreställa sig saker eller visualisera i sinnet. Det utestänger också en individ från en massa kunskap, som bara finns tillgänglig i böcker eller skrift.

När man ser allt detta så kan framtiden se hopplös ut.
Jag vägrar dock att bli pessimist eller att ge upp. Även om det verkar tröstlöst, är det inte bättre för själen att hålla sig till vad man i själ och hjärta tror på och står för? Vad är det för glädje eller stolthet i att resignera och acceptera ett liv i medelmåtta och jämna plågor?

”Bättre att dö, stående på sina egna ben, än att leva ett liv på knä.”

Våra förfäder Vikingarna kanske var hårda och grymma ibland, men de hade i alla fall en stark tro på sitt egenvärde och att de kan leva utan härskare. En del valde att flytta till Island hellre än att böja sig för politiska enheter som började ta över deras land.

Jag säger inte att alla måste engagera sig i frihetssträvan, men alla borde göra något som skänker deras liv mening och som bidrar till omvärlden på något sätt. Att dansa till någon annans pipa livet igenom eller bara leva livet som en åskådare måste vara ganska själsdödande.


Men i dessa dagar verkar det som om nästan allt håller på att bli förbjudet, så en viss medvetenhet om ens rättigheter och friheter som människa, är nog på plats för var och en. Så vare sig man är intresserad av Djur och Natur, Sport, Hälsa, Matlagning, Husdjur, Resor, Jordbruk, Företagsamhet, etc. så verkar det komma mer och mer restriktioner hela tiden.

Så inse att dessa människor som hittar på dessa restriktioner eller genomdriver dem, är varken förmer eller mindre än oss andra. Vi äger oss själva och ingen har mer auktoritet över dig än du själv.

Tillsammans är vi starkare än vi är som individer, så låt oss hjälpa varandra och inte låta oss delas angående dumheter som om Jorden är platt eller rund.


Här är lite mer material som verkar relevant och logiskt i att visa att Jorden faktiskr inte är platt, men rund:

14 ways the flat Earth theory is false:
https://www.metabunk.org/debunked-the-flat-earth-theory-14-ways-the-flat-earth-theory-is-false.t7148/

Midnattsol i Antarktis:

En stor hemsida som tar upp olika "bevis" på att Jorden är platt och andra teorier som är populära inom Flat Earth kretsar - som att gravitation är en bluff. Grundligt och logiskt förklarat. Om du kan bry dig att gå igenom allt detta, lycka till.

https://flatearth.ws/?fbclid=IwAR3rKrd3rP6jAK5OFeEdakcgnxntqYJz_hUZ8w8c2V44vuIfyBEWi3v_e-w

12 kommentarer:

Anonym sa...

"Om Jorden var platt, och de cirklade strax ovan för den, skulle vi då inte se åtminstone solen hela tiden, bara från olika avstånd?"
Det kallas midnattsol.

KentB sa...

Om Jorden var platt, skulle vi då inte ha Midnattsol världen över och inte bara inom polcirklarna?

Perra J sa...

Jag skrev också om detta, 2010 redan:
https://perraj.com/2010/07/11/att-platta-till-jorden/

Inte i detalj på det sätt som du gör, kanske...

La Mano sa...

Om jorden var rund så skulle vi inte diskutera om detta.

KentB sa...

La Mano, hur resonerar du där?

Havets Vargar sa...

Ja, jorden är platt. Att vi inte ser solen dygnet runt är pga vårt begränsade synfält, läs eller kolla lite på videos om horisonten och perspektiv

KentB sa...

Varför förlita sig på vad andra säger och producerar istället för egna observationer, Havets Vargar?
Så säger du att om ljus kommer mot oss från bortom ett visst avstånd så kan våra ögon inte se det??? Hur förklarar detta att himlakroppar sjunker och stiger upp över horisonten. Om Jorden var platt och solen blev mindre och mer avlägsen när den går mot andra sidan av Jord-platån, borde den inte bara försvinna i mörker, men fortfarande vara över horisonten då?
Jag har sett en massa Flat Earth videos och bilder med tvivelaktiga påståenden om perspektiv. Jag fotograferar och har ritat en del. Detta är vad ordboken säger att perspektiv är:"avbildning som ger intrycket av djup och som återger något så som det ter sig för en bertraktare" Alltså 3D bild eller syn.

Havets Vargar sa...

Jag litar sällan på andra, därför jag är skeptisk mot en sfärisk jord från början. Att berätta om den platta jorden är inte det lättaste så därför föreslår jag att du kollar på nätet.

Det finns (fukt, Vatten i luften) allt vatten i luften gör att det uppstår en atmosfärisk lins, Denna linsen gör så att det blir en illusion och solen ser ut att sjunka istället för att bli mindre och färdas bort, Solen Ser även ut att vara i samma storlek fast den färdas längre bort, Samma sak gäller "soluppgång" och andra himlakroppar.

Det finns inga experter om "Flat Earth" teorin

Birger A Rudd sa...

Jo mer jeg settet meg in i frågan om plat jord, jo mer övertygad blir jeg på at jorden faktisk er plat!

KentB sa...

Jag har slösat bort massor av timmar i att debattera detta på facebook. Vilket ofta varit underhållande, men sällan lett till något konstruktivt.
Jag publicerar kommentarer som inte är nedsättande här, oavsett om jag håller med eller inte.
De som vill debattera kan göra så.
Själv ser jag det faktum att dagarna blir längre ju längre söderut man kommer under den norra vintern (speciellt November, December och Januari) för att få midnattssol i Antarktis slutligen (precis som runt Nordpolen)som ett odisputabelt bevis för att åtminstone den modell av en platt jord som spridits på nätet inte kan vara sann. Ta en liten ficklampa och rotera den över en tallrik som om den var solen. Man kan justera ljuskäglan till att ge midnattssol i Juni runt Nordpolen, men inte så att man får det i Antarktis.
Men som sagt. Tro vad ni vill. Det är synnerligen oviktigt i det skede som vi människor befinner oss i just nu.

Melvin sa...

Den som skrivit denna artikel kommer en dag att ångra sig.

Den största lögnen genom tiderna. Ni har kanske hört om detta men kanske inte vill tänka på det?
Den mest självklara "konspirationsteori" (som det alltid så vackert kallas) är den som man blir mest förlöjligad av. Ja, så långt har det gått..
Vi lever inte på en rund snurrande boll, jorden är inte rund
Jag vet hur det kan låta i vissa öron men det är sant. Vi har blivit lurade i generationer.

Kolla länkarna! :)
Ignorerar man detta så är man inte vaken

https://www.youtube.com/watch?v=_0IkivcEvBc

https://www.youtube.com/watch?v=p_9cFTQg7NE

https://www.youtube.com/watch?v=f_VQgEY63Gs&t=298s

https://www.youtube.com/watch?v=h5i_iDyUTCg&t=303s

Vi lever på stor platt jord som är geocentrisk, vi är inte en slump som råkade komma till i en "big bang". Först var vi fiskar som blev ödlor som blev apor som blev människor. (Asså snälla vakna)De vill få oss att tro att vi inte är ett dugg speciella. Vi lever en lögn. Allt är lögn.
JORDEN ÄR PLATT!

Kan man väcka folk med den största lögnen så är det lättare för folk att fatta de mindre lögner

Oxå värt att minnas är att vi människor är som popcorn, de som inte poppar de blir brända

ps. till alla ignorerande snurrande lök troare är att ni kan inte "tro" på en vacker snurrande boll bara för att det är så vackert. Då är det inte mer än en religion.

STOP IGNORE FACTS AND WAKE UP

skriv vad ni vill hej hej

Mvh Melvin

KentB sa...

Melvin.
Tack för dina synpunkter. Jag har skrivit så gott som allt på denna blogg. Denna artikel inbegrepen.

Vi får väl se vad framtiden utvisar.
Om du ser dig omkring bland artiklarna här så är varken konspirationer eller Jordens form huvudtemat - utan att få folk att inse vad Vi är, vad Staten är och att det inte finns någon legitim auktoritet såvida man inte frivilligt gått med på att underkasta sig någon eller något.

Om nu Jorden skulle visa sig vara platt, hur ändrar det våra dagliga liv och den nedåtgående spiral som vi som mänsklighet tycks ha hamnat i?